Słownik medyczny

 

Wyszukaj hasło: lub skorzystaj ze spisu alfabetycznego

 
     
 

 

   
 

Najnowsze hasła:
choroba z Lyme
choroba Haglunda Severa
choroba piąta
uzależnienia
choroba von Willebranda
gościec przewlekle postępujący
kamica moczowa
krwawiączka A i B
kamica żółciowa
uraemia
sinubronchitis
pyrosis
postrzał i rwa kulszowa
ostra białaczka szpikowa
niedoczynność hormonalna jajników

Losowe hasła:
kaszak
bóle kręgosłupa
natręctwa
choroby cywilizacyjne
polipy macicy
trądzik
RDS
nerwica
nowotwór
ksztusiec
szumy uszne
borelioza
katar żołądka
rak przełyku
objawy ciąży

 

salmonellowe zatrucie pokarmowe

Pojęcie medyczne salmonellowe zatrucie pokarmowe i dokładne informacje wyjaśniające ten termin medyczny. Definicja salmonellowego zatrucia pokarmowego napisana w sposób zrozumiały.

Salmonella jak nam wiadomo jest to bakteria względnie beztlenowa. Są one często średniej wielkości, zazwyczaj są one zaopatrzone w rzęski. Należą do bakterii wewnątrzkomórkowych, czyli zazwyczaj przebywają w komórkach zarażonego organizmu.

Salmonellowe zatrucia pokarmowe wywołane są przez pałeczki Salmonellowe. Przez te bakterie objawia się zapalenie jelita cienkiego i grubego. Zatrucie to dochodzi drogą pokarmową. Zjedzenie czegoś, co posiada tę bakterię objawić się może już po 12 godzinach. Na początku trudno się domyślić, że zatrucie mogło być spowodowane przez pokarm, ponieważ niczym nie różni się on od zdrowego wyglądu czy smaku.

Objawy to bardzo wodnista biegunka, skurcze i bóle brzucha, nudności jak również bardzo częste wymioty. Charakterystyczna jest również bardzo wysoka gorączka, towarzyszące bóle głowy i dreszcze, ogólne osłabienie. Takie objawy trwają najczęściej około 3 dni, ale całkowite wyleczenie najkrócej trwa tydzień. Bakterie z kałem mogą być wydalane nawet przez kilka miesięcy narażając otoczenie.

Nosicielami mogą być ludzie, którzy mają bezpośredni kontakt z jedzeniem, pracują przy żywności. Również zwierzęta takie jak: myszy, szczury, kury, kaczki, żółwie jak również wiele innych gadów.

Aby zapobiec zakażeniu należy wybierać tylko świeże produkty, myć je pod wrzącą wodą, trzymać w lodówce, podczas upałów nie jeść ciastek z kremem, majonezu oraz kaczych jaj, ponieważ są one najczęściej zakażone bakterią. Nie powtarzać zamrażania tego samego produktu, przechowywać jaja i mięso w lodowce w oddzielnych półkach, aby nie miały bezpośredniego kontaktu z innymi produktami, dbać o higienę, myć często ręce wodą i mydłem, szczególnie po zabawie ze zwierzętami.

Jak wygląda leczenie?- Pod postacią antybiotyków.

 

   
               
 

 

 
 

(c) 2010 slownikmedyczny.edu.pl - Internetowy słownik medyczny zawierajacy wykaz oraz klasyfikacje chorób. Opisane sa ich przyczyny i leczenie. Każdy opis choroby sporzadzony jest w zrozumiały sposób, zawiera on między innymi objawy, przyczyny powstania , sposób leczenia, ewentualne powikłania oraz szereg porad majacych na celu zapobieganie danej chorobie. Choroba ludzka wyjasniona przystępnym językiem. [kontakt]